Αλλάξτε τη ζωή σας μέσα από την καλύτερη διατροφή

και έναν υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής

Θα ήθελα να σας συστήσω το EPOC – Υπερβολική Κατανάλωση Οξυγόνου Μετά την Άσκηση – αυτή είναι η διαδικασία που καίει επιπλέον θερμίδες, ως αποτέλεσμα της άσκησής σας.

Πολλοί άνθρωποι εστιάζουν στις θερμίδες που καίγονται κατά τη διάρκεια μιας προπόνηση, αλλά το σώμα σας συνεχίζει να καίει θερμίδες για αρκετή ώρα αφότου φεύγετε από το γυμναστήριο.

Εάν θέλετε να επωφεληθείτε από το κάψιμο λίπους μέσω EPOC τότε θα πρέπει αρχικά να μοχθήσετε. Το σώμα σας καίει θερμίδες καθώς αναρρώνει και μία σκληρή και γρήγορη προπόνηση απαιτεί περισσότερη ώρα αποκατάστασης από ότι μία πιο ήπια, λιγότερο έντονη άσκηση.

Η αποκατάσταση είναι ένας πολύ ευρύς όρος για όλες τις διαδικασίες που το σώμα σας εκτελεί μετά από μία προπόνηση όπως η αναπλήρωση των ενεργειακών αποθεμάτων, η αποστολή γλυκογόνου στους μύες, η μετατροπή του γαλακτικού οξέως σε πυροσταφυλικό οξύ, κλπ. Αυτή η εσωτερική διαδικασία απαιτεί καύσιμα και το αγαπημένο καύσιμο του σώματός σας είναι το επιπλέον αποθηκευμένο λίπος σας.

Ποιο είδος άσκησης έχει ως αποτέλεσμα περισσότερο κάψιμο λίπους μέσω EPOC;
Το σώμα σας έχει ανάγκη την αποκατάσταση μετά από όλα τα είδη άσκησης, αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζεστε για να επωφεληθείτε από το EPOC είναι αναερόβια και αερόβια άσκηση. Θα χρειαστεί να συντονιστείτε με το σώμα σας ώστε να καταλάβει τι είναι πιο αποτελεσματικό για εσάς, αλλά αυτά είναι τα πέντε αγαπημένα μου είδη άσκησης που προωθούν την καύση του λίπους μέσω EPOC.

1. HIIT (Διαλειμματική Προπόνηση Υψηλής Έντασης)

Η HIIT είναι γνωστή για το κάψιμο πολλών θερμίδων σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο έντονος χαρακτήρας αυτής της προπόνησης θα κάνει το σώμα σας να αναρρώνει κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας.

2. Spinning

Ένα καλό μάθημα στατικής ποδηλασίας παρέχει εκγύμναση αερόβιας ζώνης, σε συνδυασμό με εκρήξεις αναερόβιων ασκήσεων. Τα μαθήματα spinning είναι χαμηλής έντασης και μπορείτε έτσι να ελέγξετε την ένταση της προσωπικής σας προπόνησης.

3. Προπόνηση με Βάρη

Η άρση βαρών και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης στρεσάρουν τους μύες σας, ιδιαίτερα όταν σηκώνετε κιλά για να αποκτήσετε μυϊκή μάζα χρησιμοποιώντας αργές και ελεγχόμενες κινήσεις. Το σώμα σας θα χρειαστεί ενέργεια για να αναρρώσει μετά από μία σκληρή προπόνηση με βάρη.

4. Τρέξιμο

Μια τυπική συνεδρία τρεξίματος είναι αναερόβια και υψηλής έντασης. Αυτό είναι (προφανώς) το αγαπημένο μου είδος άσκησης για να νιώσω το κάψιμο εκ των υστέρων.

5. Αεροβική

Με ένα χορευτικό μάθημα υψηλής έντασης ή ένα μάθημα στεπ μέτριας έντασης αλλά υψηλών επιδόσεων που διαρκεί περίπου μία ώρα θα κάψετε πολλές θερμίδες κατά τη διάρκεια της άσκησης και θα σας βοηθήσει να κάψετε ακόμα περισσότερες θερμίδες μόλις γυρίσετε σπίτι. Προσπαθήστε να βρείτε ένα μάθημα που να περιλαμβάνει άλματα, κλοτσιές, και οτιδήποτε σας κάνει να σηκώνετε και τα δύο πόδια από το έδαφος.

Γράφτηκε από την Samantha Clayton, AFAA, ISSA. Η Samantha είναι Διευθύντρια Worldwide Fitness Education της Herbalife.